Choquequirao: beter dan machu picchu?

Toen ik de Salkantay Trek deed naar Machu Picchu was ik een beetje overweldigd door het gigantische aantal toeristen dat de oude Inca-stad bezocht. Begrijp me niet verkeerd, het blijft absoluut de moeite om dit wereldwonder te bezoeken. Machu Picchu is en blijft één van de mooiste plekken op aarde. Er is echter een andere oude Inca-stad die amper bezocht wordt: Choquequirao (Choq’ekiraw in Quechua). Choquequirao is het alternatief voor Machu Picchu en krijgt amper vijfduizend bezoekers per jaar over de vloer. Toen ik er was waren we helemaal alleen om deze machtige stad te verkennen… De Peruaanse overheid plant momenteel de bouw van een kabelbaan die zo’n drieduizend bezoekers per dag (!) naar de ruïnes moet brengen dus het kwam er op aan dit nog te zien nu het nog niet overrompeld is.

choquequirao is het alternatief voor machu picchu
Het paleis van de Inca-koning in Choquequirao.

ENKELE DAGEN EERDER: CUZCO

Het bleek moeilijk een touroperator te vinden die een trek organiseerde naar Choquequirao op de dagen dat ik wilde gaan. Hoewel het stikt van de reisbureautjes in Cuzco, en ze ook bijna allemaal trekkingen naar Choquequirao aanbieden, moet je bijna altijd met minstens twee zijn voor ze aan zo’n tour willen beginnen. Trexperience, het bedrijf waar ik de Salkantay mee deed en waar ik enorm tevreden over was, had geen tour in aanbieding op dat moment en hoewel ze voor mij rondbelden vonden ze geen enkel bedrijf dat me kon helpen. Uiteindelijk vond ik Choquequirao Trek, en ik boekte de driedaagse trektocht.

DAG 1: AFZIEN

In Peru vertrekt elke tour vroeg. Heel vroeg. Ik weet niet waarom, maar Peruanen hebben een hekel aan nachtrust. Om 4u ’s morgens stond ik dus aan de Plaza de Armas te wachten op de minivan die ons naar Capiuloc zou brengen. M’n humeur was niet echt om over naar huis te schrijven maar ik probeerde nog een beetje te slapen tijdens de vier uur durende rit. Ons gezelschap zou bestaan uit het sympathieke Duitse koppel Jane en Marcus, onze gids Hilton, kok Edwin en drager en paardenhoeder Jorge.

choquequirao is het alternatief voor machu picchu
Het begin van de trek.

Capiuloc is een dorpje bestaande uit één huis dat dienst doet als restaurant, winkel en guesthouse. We ontbeten er en vertrokken richting het dal. 1400 Meter dalen is best wel te doen, maar de gedachte dat we daarna die 1400 meter ook terug zouden moeten stijgen aan de andere kant van het dal maakte me lichtjes misselijk.

De zon vuurde uv-stralen en hitte onze richting uit. Liters water verlieten m’n lichaam zonder ooit de blaas te passeren, m’n zweetklieren werkten overuren. We arriveerden in het dal en staken via een miniatuur Golden Gate Bridge de rivier over. Nu zou het echt beginnen. Ik was al moe door het feit dat we zo vroeg waren opgestaan, de verzengende hitte en het dalen van bijna anderhalve kilometer. We keken naar boven en onze bestemming was zo ver weg dat we ze niet konden zien. Één uur ’s middags was het ondertussen, en alle benodigde energie had ons lichaam verlaten. Marcus, die zich al een paar dagen ziek voelde, merkte dat zijn laatste krachten hem in de steek lieten. Jorge en Edwin passeerden ons met de paarden die onze bagage droegen, en geen zweetdruppel was op hun lichaam te zien. Ben ik dan echt zo’n onfitte gringo dat ik zelfs een simpele bergwandeling niet meer aan kan? We zetten de zieke Marcus op een paard dat nog geen bagage droeg en verzekerden ons er zo van dat er toch iemand de top zou bereiken.

Eigenlijk wilde ik de vijfdaagse trek boeken, die doet het wat rustiger aan, maar jammer genoeg was die niet beschikbaar in de week dat ik Choquequirao wou bezoeken. Je kan ook op je eigen ritme deze trektocht doen, en onderweg kwamen we af en toe backpackers tegen die een gigantische rugzak aan het zeulen waren met daarin alle benodigdheden. Mijn rug is hier niet sterk genoeg voor, maar budgetreizigers met een fitness abonnement kunnen dit eventueel zelf organiseren. Onderweg zijn er genoeg kampeerplekken waar je voor een euro of twee kan overnachten.

Jane en ik ploegden voort terwijl onze gids Hilton nergens last van leek te hebben. Mijn respect voor het Quechua-volk in de Andes is immens. Ze huppelen de hele dag de berg op en af zoals wij even naar de bakker gaan. Jane en ik konden het niet meer aan. 700 meter boven de rivier waren we ondertussen, en we waren aangekomen in de camping Santa Rosa Alta. Voor de meesten is dit de eindbestemming van de dag, maar wij zouden nog 700 meter moeten stijgen naar Marampata. We besloten in Santa Rosa paarden te huren voor 100 soles (ong. 27 euro). Opluchting maakte zich van ons meester, en gezeten op paarden vertrokken we over de smalle bergpaadjes.

choquequirao is het alternatief voor machu picchu
De paardenhoeders in Santa Rosa Alta.

Paarden hebben blijkbaar de neiging om voortdurend op de rand van de afgrond te wandelen. Het pad mag twee meter breed zijn, de paarden zullen bijna altijd kiezen om de vijftien centimeter te bewandelen waar wij als mensen een hoogtevreesaanval van krijgen. Ik weet dat de dieren vier benen hebben en wij maar twee en ze dus sowieso stabieler wandelen, maar dat neemt niet weg dat ik hier en daar toch een lichte hartaanval kreeg. Maar tegelijk was het zo fantastisch mooi! Terwijl de zon onder ging in de Andes zat ik op de rug van een paard een berg te beklimmen!

De paardenjongens liepen naast hun dieren en maanden ze aan in Quechua, Spaans is hier niet de standaardtaal. In het pikdonker bereikten we Marampata en onze lodge. Na een heerlijke avondmaaltijd kroop ik in een warm bed.

choquequirao is het alternatief voor machu picchu
Choquequirao Sanctuary Lodge. Nog niet helemaal afgewerkt, maar veelbelovend!

DAG 2: EENZAME RUÏNES

choquequirao is het alternatief voor machu picchu
Enkele terrassen die momenteel worden gerestaureerd, een groot deel is nog overwoekerd.

Na lang onderhandelen hadden we van Hilton verkregen dat we om zes uur mochten opstaan i.p.v.. vijf uur dertig. Iedereen was al druk in de weer toen we gewekt werden met een heerlijke tas coca-thee. Coca is illegaal buiten de Andes-landen omdat er cocaïne van gemaakt kan worden, en eigenlijk is dat enorm jammer! Coca heeft een licht pijnstillend effect en geeft je tegelijk energie, waardoor het enorm geschikt is om de effecten van hoogteziekte tegen te gaan. Je kan het drinken in een thee, of de blaadjes kauwen samen llipta (een bolletje assen en zoetstoffen). Iedereen in de Andes doet het, het is niet verslavend en werd door de Inca-beschaving als een heilige plant beschouwd.

choquequirao is het alternatief voor machu picchu
Ik kijk vol verwondering naar een deel van Choquequirao.

Na het ontbijt vertrokken we naar Choquequirao. Een stevige wandeling later zagen we de stad. De ruïnes liggen verspreid over de berg, en veertig procent is nog steeds overwoekerd door jungle. Een deel is echter al gerestaureerd. Het is adembenemend. Inca’s bouwden hun steden liefst zo hoog mogelijk, en als het even kon op de kam tussen twee bergtoppen in, omdat ze de bergen beschouwden als goden. Dit is erg duidelijk in Machu Picchu, maar ook in Choquequirao. Het eerste dat we zagen waren de enorme terrassen voor landbouw die momenteel onder reconstructie zijn. Hilton slaagde erin om ons een tour te geven waardoor we steeds grotere en knappere dingen zagen. Van de mooie huisjes, over de ceremoniële weide naar de lama-terrassen tot het paleis van de Inca-koning. Dankzij de deskundige uitleg van Hilton leerden we de hele tijd bij. We keken uit over de valei vanaf de lama-terrassen en zagen een machtige condor voorbijvliegen. Magie bestaat.

prachtig zicht van het hoogste punt van Choquequirao

We brachten bijna een hele dag door in Choquequirao, en nog steeds konden we niet alles zien. Maar wat me het meeste bij blijft is de rust, de eenzaamheid, de ingenieuze waterkanalen en de kunstige architectuur. De Inca’s waren een intelligente beschaving, en ik ben blij dat er nog een paar steden verborgen zijn gebleven voor de Spanjaarden.

Na een prachtige, indrukwekkende dag wandelden we terug naar onze lodge en kropen we op tijd ons bed in. Want Peruanen staan graag vroeg op.

choquequirao is het alternatief voor machu picchu
40% van de stad is nog niet gerestaureerd en overwoekerd door jungle.

DAG 3: VROEGE VOGELS

choquequirao is het alternatief voor machu picchu
’s Ochtends is het aangenaam wandelen zonder zon.

Om kwart voor vier ’s morgens, we hadden een kwartier extra slaap kunnen onderhandelen en moesten dus niet om half vier opstaan, werden we gewekt met een heerlijke coca-thee. We zouden de omgekeerde route doen als de eerste dag, maar nu waren er sowieso al paarden voorzien voor de laatste klim van 1000 meter.

Ik begrijp waarom de bewoners van deze vallei graag vroeg opstaan. Om 4u in de ochtend heb je nog geen zon die elke vochtdruppel in je lichaam doet verdampen. Het was aangenaam dalen tot aan de neppe mini Golden Gate Bridge (die in dit geval groen geschilderd is) 1400 meter lager. Na nog een klim van een uurtje ontbeten we. Marcus voelde zich al sinds de dag ervoor wat beter en het deed me plezier om te zien dat hij terug kleur in zijn gezicht had.

choquequirao is het alternatief voor machu picchu
Op een paard is het gemakkelijker de beklimming te doen.

De tweede keer op de rug van een paard in twee dagen tijd verliep vlotter. Het zonlicht zorgde ervoor dat ik beter kon zien waar m’n trouwe ros liep, en ik maakte me ditmaal dus ook niet echt zorgen over een doemscenario waarbij ik en Jolly Jumper het leven zouden laten na een tragische val. “SSSSH, Mula!” riepen de paardenjongens als de beestjes afgeleid werden door een grassprietje dat er toch echt wel om te smullen uitzag. We bereikten de top, gezeten op de rug van deze edele dieren, en ik was gelukkig. We namen afscheid van Jorge en Edwin, en kropen in de minivan.

Tijdens de lange rit terug naar Cuzco nam ik afscheid van Hilton, Jane en Marcus die de Salkantay Trek zouden gaan doen. Ik mijmerde terug naar de prachtige trektochten die ik al had gedaan hier in de Andes, en ik keek uit naar wat nog zou komen.

Ik boekte mijn trek bij Choquequirao Trek. Kijk ook eens op tripadvisor, soms vind je de trek daar met een korting!

Nog op zoek naar accommodatie?

Deze tool zal je helpen de goedkoopste en beste slaapplaatsen te vinden:

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.