Zo reis je SPOTGOEDKOOP de wereld rond!

Reizen hoeft niet duur te zijn, maar het vergt wel een andere manier van denken. Vaak kan je zelfs nog heel luxueus reizen door op kleine details te letten! Vele kleine bedragen worden een groot bedrag, en op reis ben je minder geneigd om op je geld te letten. Hoe meer je echter bespaart, hoe meer je kan uitgeven aan langere reizen of leuke attracties.
Als je deze tips volgt zal je merken dat het niet zo moeilijk is om met een beperkt budget te reizen.

Bespaar op voorhand

Dit is de beste tip die ik je kan geven. In vele landen is het leven goedkoper dan bij ons. Elke euro die je hier niet uitgeeft is soms het dubbele waard in het buitenland! Zorg dus dat je zo weinig mogelijk uitgeeft in je thuisland en je kan veel langer overleven op reis! Denk na over je dagelijkse kosten en schrap er zo veel mogelijk. In plaats van dagelijks een belegd broodje aan te kopen of een Starbucks-koffie achterover te slaan kan je beter boterhammen meenemen en thuis koffie zetten. Je zal verbaasd zijn hoeveel je uitspaart en hoeveel je met dat geld kan doen. Met de prijs van één koffie verkeerd kan je een nacht overnachten in Thailand in een gemengde kamer in een hostel. Beeld je dan eens in wat je kan krijgen voor al die Latte Macchiato’s samen!

Water

Gehydrateerd blijven is belangrijk, zeker op warmere bestemmingen. Heb je echter al eens bij elkaar geteld hoeveel flesjes water en frisdrank je drinkt tijdens je reis? En hoeveel die dan samen kosten? Dit kan oplopen tot een aardig bedrag. Je doet er dan ook goed aan een drinkbus mee te nemen en die waar mogelijk bij te vullen. Je portefeuille zal je dankbaar zijn! Let er wel op dat het water dat uit de kraan komt ook effectief drinkbaar is!

Voedsel

Ontbijt

Ik ben niet bepaald een ochtendmens, en heel vaak mis ik dan ook het ontbijt dat inbegrepen zit in de kostprijs van mijn hostel of hotel. Een koffie, croissant en een toast kosten echter al gauw heel wat centen. Bespaar geld en eet van het ontbijtbuffet waar je reeds voor betaalde. Bekijk ook voor je een hostel of hotel boekt of ontbijt inbegrepen is, hou hier rekening mee tijdens het vergelijken van de prijzen!

Als je echt stoutmoedig bent, maak dan ineens een lunchpakket. Sommige hostels hebben hier geen probleem mee, anderen hebben liefst dat je wacht tot iedereen gegeten hebt voor je de restjes bijeenschraapt om je brooddoos te vullen. Als ze echter laten weten dat ze dit niet appreciëren, respecteer dan de wens van de uitbaters en zoek een andere oplossing voor je middagmaal.

Zelf koken

Logeer je in een hostel, appartement of Airbnb met een keuken aan? Waarom kook je dan eens niet je eigen potje? Uit eten gaan is soms een grotere hap uit het budget dan je denkt, en met wat je uitspaart kan je misschien een toffe activiteit doen die anders mogelijk te duur was. Check op voorhand of alle benodigdheden aanwezig zijn in de keuken, en wees hoffelijk en doe de afwas als je gedaan hebt met koken.

Ook als je kampeert is zelf koken zalig. Niets is beter dan een brik soep opwarmen op een Campingaz-vuurtje onder de Eiffeltoren of bovenop een berg in de sneeuw in Noorwegen, dit zijn momenten die je nooit vergeet.

Streetfood

Je moet niet altijd naar een fancy restaurant (of een hamburgerketen als McDonalds) gaan om je maag vol te krijgen. In veel landen kan je genieten van goedkope kraampjes met lokaal voedsel. Ga liefst naar de kraampjes waar de lokale bevolking ook zit te eten, zij weten vaak het beste welke kraampjes lekker en gezond zijn!. Let op voor de voedselveiligheid!  Eet enkel voedsel waarvan je ziet hoe het klaargemaakt wordt, kijk of het goed doorbakken en hygiënisch is en vermijd ijsblokjes omdat die soms van lokaal besmet leidingwater zijn gemaakt.

De Night Market in Kanchanaburri heeft heel wat te bieden! Voor een euro of twee eet je je buik vol!

Overnachting

Persoonlijk heb ik zelden nood aan hotels en luxe. Ik reis meestal alleen, en vaak zijn er dan goedkopere opties, die vaak ook nog eens leuker zijn!

Hostel

Met een hoop vreemde mensen op een slaapzaal liggen, het is niet voor iedereen weggelegd. Nochtans is dit een fantastische manier om geld te besparen. Hostels hebben enkele voordelen als je alleen reist. In hostels heerst vaak een sociale vibe: je ontmoet er gemakkelijk mensen en voor je het weet ga je een hele avond uit met een groep vreemden. Zo heb ik al vrienden voor het leven gemaakt in o.a. Belgrado en Berlijn: reizigers die ook alleen reisden. In Macedonië hadden we zo’n toffe groep dat ik de met helft daarna nog eens heb afgesproken in West-Europa!

Je betaalt per bed en niet per kamer, wat de kosten kan doen dalen. Vaak bieden hostels ook privé-kamers aan. Dit kan een aanrader zijn als je met je lief of met maten reist. Zo combineer je het beste van twee  werelden: de privacy van een hotel en het sociale aspect van de hostel.

Hostels zijn over het algemeen veilig, maar check bij het boeken of er lockers aanwezig zijn, en neem een eigen slotje mee. Vaak moet je de locker immers zelf kunnen op slot doen. Neem ook een slaapmasker en oordopjes mee, je weet nooit of iemand ’s nachts het licht aan doet en of er snurkers zijn. Ikzelf heb al enorm vaak in hostels overnacht, en behalve een lastige dronken Australiër nog nooit iets slechts meegemaakt.

Surf naar www.hostelworld.com, zij hebben het grootste aanbod! In Zuid-Oost Azië gebruik je best Agoda, zij zijn daar vaak het goedkoopste! Met deze link krijg je korting!

Couchsurfing

Helemaal gratis is Couchsurfing. www.couchsurfing.com is het grootste online gastvrijheidsnetwerk. Als couchsurfer mag je gratis verblijven op de zetel of in de logeerkamer bij gastheren of -vrouwen over de hele wereld. Het idee is dat wanneer je zelf in de mogelijkheid verkeert, je je zetel ook aanbiedt aan eventuele gasten. Het systeem is gebaseerd op vertrouwen, maar je kan feedback achterlaten. Ik heb al fantastische mensen ontmoet via couchsurfen. Zelf heb ik al gasten uit Nieuw-Zeeland, Polen, Ierland, Quebec en andere landen of regio’s gehad, ik verbleef ook in het buitenland bij fantastische mensen. Op deze manier leer je de lokale cultuur écht kennen. De hosts kennen meestal de leukste plekjes, de goedkoopste eettenten en kunnen je de beste rondleidingen geven. Je moet niets betalen, maar je kan bijvoorbeeld wel eens een keertje koken voor je host of een klein cadeautje geven. Op couchsurfing.com vind je ook mensen die geen bed aanbieden, maar wel hun stad gratis willen tonen en een koffie met je willen drinken. Ga hier zeker op in als je je niet zeker voelt bij het hele concept maar wel de lokale cultuur wilt leren kennen.

Ben je bezorgd over veiligheid, lees dan de reviews van de gastheer of gastvrouw en kies desnoods een geverifieerd profiel. Bij een geverifieerd profiel is de identiteit van de gebruiker gecontroleerd en in combinatie met goede feedback kan je met een gerust gemoed gaan slapen.

Alternatieven zijn:

Airbnb en kamers huren bij mensen thuis

Op Airbnb (krijg korting met deze link!)worden huizen, appartementen of kamers individueel verhuurd. Het is onderdeel van de digitale deeleconomie en enorm populair. Vaak vind je hier veel betere prijzen dan in een hotel, en met wat geluk heb je een kamer in een huis van een sympathieke gastheer of -vrouw!

Hou je niet zo van al dat digitaal gedoe en zoek je liever je slaapplaats op een authentiekere manier? Geen probleem, in sommige landen staan in de grote trein- en busstations oude vrouwtjes met een bordje te zwaaien waarop je de woorden “pension” of “room” kan lezen. Zij bieden vaak een kamer aan aan zeer lage prijzen. Je weet hier wel niet precies waar je gaat eindigen, aarzel niet om weg te stappen als de kamer je niet bevalt of als je je niet veilig voelt.

Kamperen

Kamperen, da’s de mooiste zomersport. Dat zongen we althans in de jeugdbeweging. Kamperen moet zowat de goedkoopste manier van overnachten zijn: al wat je nodig hebt is een tentje, matje en slaapzak en je kan genieten van de natuur. Campings zijn over het algemeen niet duur maar je kan eventueel ook alternatieven zoeken. Zo kan je aan een boer vragen of hij er een probleem mee heeft dat je je tent opzet op zijn wei, en meestal zal de boer hier geen graten in zien. Wildkamperen is ook een optie, in sommige landen zoals Schotland en Noorwegen is dit volledig legaal. In andere landen wordt dit niet altijd toegestaan, maar zolang je je goed verbergt kan het geen kwaad. Ikzelf heb ooit een week wild gekampeerd in het Bois de Boulogne, een park in het midden van Parijs!

Kan je op een mooiere plek wakker worden dan in een Noors Nationaal Park?

Transport

Vervoer kost geld maar als je het slim aanpakt kan je hier veel besparen.

Vliegtuig

De goedkoopste vluchten vind je via websites als www.skyscanner.com of www.paperflies.com. Boek goed op voorhand, en wijzig je bestemming aan de hand van de prijzen van vluchten. Een goede tip is ook altijd luchthavens in de buurt van je bestemming te bekijken. Als je bijvoorbeeld naar Wenen wil vliegen is vliegen naar het nabijgelegen Bratislava vaak de goedkopere optie.

Denk er ook aan dat veel luchtvaartmaatschappijen veel extra geld aanrekenen voor ingecheckte bagage. Reis uitsluitend met handbagage en je hebt veel meer budget om cocktails te drinken aan het strand. Bovendien zal je op je bestemming blij zijn dat je niet zo veel moet meesleuren!

Trein

Met een Interrail Pass reis je door Europa voor een vast tarief, maar tegenwoordig kan je veel treinen niet meer nemen zonder een supplement te betalen. Dat maakt dat reizen per trein niet meer de beste optie is. Soms ben je goedkoper af door gewone ticketjes te kopen.

In vele andere landen is het echter wel de goedkoopste en vaak aangenaamste manier van reizen! Reis je met een nachttrein, dan spaar je bovendien een overnachting uit. Verwacht niet de hoge mate van betrouwbaarheid en luxe die je vindt bij de NMBS of NS, in vele landen is de trein een achtergesteld maar wel charmant vervoersmiddel. De meest uitgebreide info over reizen per trein vind je op de website van The Man In Seat 61 (www.seat61.com).

De nachttrein van Belgrado naar Montenegro

Bus

De bus is vaak het goedkoopste en in veel landen het meest gebruikte vervoersmiddel. Hoewel je met bussen vaak niet het snelste bent, kan je hier mooie prijzen scoren! Binnen Europa kan je goedkoop reizen met onder andere Flixbus en Eurolines. In Oost-Europa en de rest van de wereld ga je best een dag op voorhand een ticket kopen in het lokale busstation. Ben je niet zeker of en wanneer er bussen rijden? Vraag het dan zeker aan de balie van je hostel of hotel. Denk erom dat je vaak per stuk bagage extra moet betalen, vaak mag je je backpack niet aan boord van de bus nemen. Probeer zelf in te schatten of dit veilig is, en hou je waardevolle voorwerpen en papieren altijd bij je in je handbagage. Kledij en tandenborstels kan je gemakkelijk nieuw kopen, je paspoort vervangen is minder gemakkelijk!

Liften

Ah liften, volgens sommigen de ideale manier om vermoord te worden, volgens anderen de ultieme manier van reizen. Sowieso is liften de goedkoopste en avontuurlijkste manier van reizen. In vele landen, zoals bijvoorbeeld Slovenië, doet ook de lokale bevolking hevig aan liften. Ikzelf liftte toen ik achttien jaar oud was reeds richting Tsjechië om goedkope sigaretten te kopen. Het is reizen op z’n extreemst, maar zeker de moeite waard.

Tegenwoordig kan je met apps als BlaBlaCar ook voor een klein bedrag meerijden met chauffeurs wiens identiteit bekend is. Dit is zeker het proberen waard!

Fietsen

Ben je sportief en heb je veel tijd? Vertrek dan met je fiets en een lichtgewicht tentje. Het is een rustige manier van reizen, waarbij je echt de tijd krijgt om het landschap te zien veranderen. Ik ken meerdere mensen die met de fiets door Europa reisden, en allemaal vonden ze dit een fantastische ervaring. Als je dit combineert met kamperen krijg je echt het gevoel dat je één bent met de wereld en de natuur. Probeer zeker de Camino de Santiago eens uit!

Bekijk mijn vlog over fietsen door de Eifel!

Conclusie

Zo zie je maar: reizen hoeft niet duur te zijn. Ik heb ooit een maand door Frankrijk gereisd, en spendeerde in totaal 100 euro! Heb jij nog tips? Laat ze achter in een comment onderaan de pagina, ik ben benieuwd!

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.